x

Vše šlo ráz na ráz. Investor, profesionální sportovec, v tu dobu žijící v Berlíně, si již delší dobu přál najít prostor v centru Prahy, který by rád proměnil na osobitý víkendový byt. My jsme o takovém místě věděli. Bylo zanedbané, dispozice bytu téměř neobyvatelná, ale nabízelo překrásné výhledy na památky Starého Města a tolikrát zmiňovaný genius loci byl cítit na každém metru. A tak jsme poměrně záhy započali rekonstrukci. Kombinace klienta otevřeného k netradičním řešením a velmi atypické dispozice bytu přímo vybízela k tomu, abychom se na ní podívali trochu jiným úhlem pohledu.

Vše co šlo zachránit, jsme zrestaurovali. To co nešlo, jsme s respektem ke zdmi prostupující historii adaptovali do moderní podoby a hluchá místa vyplnili jednoduchým nábytkem v minimalistických tónech black&white. Tento přístup dobře charakterizuje do stromečku složená dřevěná podlaha, nebo na první pohled skrytá, černá kuchyně s žulovou pracovní deskou. Přísná jednobarevnost kuchyňského koutu se zakusuje do jinak sněhobílé stěny s posuvnými panely. Design dveří s dekorativním kazetováním, odkazující na původní architekturu, jsme zopakovali na dalších atypických prvcích, jako čalouněné čelo postele nebo posuvné dveře se skleněnou vitráží. Jeden z mála prvků vizuálně patřících do současnosti je na míru šitá a již od pohledu pohodlná sedací souprava, která přímo vybízí nejen k víkendovému lenošení.

Některé realizace bývají velmi náročné a vyžadují citlivý přístup. Jenomže to co se zdá problematické, často otevře vrátka osobitým řešením a objevovat jejich kouzlo je právě to, co máme na nich tak rádi.